Ilmanvaihto vaikuttaa kaikkeen

Ilmanvaihto vaikuttaa kaikkeen

Ilmanvaihto vaikuttaa kaikkeen: jaksamiseen, terveyteen ja energiankulutukseen. Asuinrakennuksissa on 1950-1960 -luvulle asti ollut painovoimainen ilmanvaihto ja sen jälkeen alettiin asentaa keskitettyjä koneellisia poistoilmanvaihtojärjestelmiä, jotka käytännössä yleistyivät pääasialliseksi ilmanvaihdoksi 1970-luvulla.

Vuoden 2004 alusta alkaen kerros- ja rivitaloihin on vaadittu koneellinen tulo-poistoilmanvaihto. Koneellisella poistoilmanvaihdolla varustettuja rakennuksia on siis Suomen kerrostalokannasta suurin osa, koska 1960- 1970 -luvuilla rakennettiin enemmän uusia kerrostaloja kuin nyt viime vuosina.

Koneellinen ilmanvaihto edellyttää tuloilmaa. Käytännössä tuloilmaa tulee rakennuksen ilmavuodoista eli seinien ja lattioiden raoista rakenteista. Näin rakennusten sisäilma – hengitysilma – on jo sellaisenaan epäpuhdasta. Ilmanvaihto on parantunut, kun rakennuksiin on uusittu ikkunoita, joissa on tuloilmaventtiilit tai rakennuksiin on asennettu erillisiä tuloilmaventtiileitä. Tuloilman saanti on lisännyt entisestään rakennusten energiankulutusta

Huono sisäilma ja energiahukka

Koneellinen poistoilmanvaihto on huonon sisäilman lisäksi merkittävä tekijä kiinteistön energiahukassa. Koneet puhaltavat ulos lämmitettyä sisäilmaa sellaisenaan ja tästä aiheutuu kiinteistölle kaikista suurin yksittäinen energiahukan osuus. Ihmisen kannalta keskeistä on sisäilman laatu, se vaikuttaa yöuniin, jaksamiseen ja terveyteen.

Pilaster on ratkaissut tämän kehittämällä kerros- ja rivitaloihin sopivan Pilaster AIR-järjestelmän. Se on mahdollistaa huoneistokohtaisen tulo-poistoilmanvaihdon asentamisen vanhoihin rakennuksiin. Huoneistokohtainen ilmanvaihto on oma kokonaisuus, johon ei vaikuta naapurin liesituuletin eikä puhdistamattomat tuloilman suodattimet.

Ilmanvaihto vaikuttaa kaikkeen

Ilmanvaihto vaikuttaa kaikkeen

Ilmanvaihdon toiminnalla on yllättävän suuret vaikutukset ja sen merkitys on ymmärretty. Kouluissa ja työpaikoilla ilmanvaihdon vaikutus jaksamiseen ja terveyteen on paljon pinnalla ja niissä tehdään jo paljon sisäilmakorjauksia. Kodeissa ilmanvaihdon merkitys on saamassa myös ansaitsemaansa huomiota ja sisäilmakorjaukset ovat jo yksi osa peruskorjauksia. Se on hyvä asia ja ratkaisuja on olemassa. Liikkeelle voi lähteä perusasioista, joita Helsingin Sanomien ja Iltasanomien artikkeleissa nostettiin hyvin esille.

Lue Iltasanomien juttu sisäilman vaikutuksista:

https://www.is.fi/asuminen/art-2000006344132.html

Pilaster on ylpeä siitä, että voi olla edistämässä hyvää terveyttä ja energiatehokkuutta yksinkertaisella, mutta kattavalla ratkaisulla. Sisäilmakorjaus on aina luonnollinen osa Pilasteri-järjestelmällä tehtyä putkiremonttia, energiaremonttia tai ilmanvaihtoremonttia.

Ne voivat olla myös yksi ja sama korjaus, jossa rakennus ajanmukaistetaan seuraavalle tasolle mukavuus, energiatehokkuus ja terveellisyys huomioiden.

Lue lisää Pilasterin ratkaisusta ilmanvaihdon parantamiseen: https://www.pilaster.fi/ilmanvaihtoremontti