Pilaster-järjestelmän kohteessa asuu tyytyväisiä asukkaita

Kuulaharjat_kokemuksia_1

 

Raision Vuokra-asunnot Oy toteutti vuonna 2016 Kuulaharjat-taloyhtiön kahdessa vuokrakerrostalossa talotekniikan täyssaneerauksen Pilaster-järjestelmällä, joka mahdollistaa kiinteistön laajan kunnostuksen yhtenä napakkana kokonaisuutena.

Pilaster-menetelmällä saadaan koko talotekniikka saneerattua. Järjestelmällä voidaan toteuttaa käyttövesi-, viemäri-, pohjaviemäri-, lämmitysvesi-, sähkö-, energia-, ilmanvaihto- ja asumismukavuusremontti. Talotekniikka sijoitetaan rakennusten ulkopuolelle Pilaster-hormeihin, joissa kulkevat vesi-, viemäri- ja lämmitysputket sekä sähkö-, data- ja antennikaapelit. Lisäksi hormeissa on huoneistokohtaiset poistoilmalämpöpumput, jotka hoitavat asuntojen lämmityksen, viilennyksen ja ilmanvaihdon. Lämpöpumppujen käyttämää sähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla, joita on Raision kohteessa asennettu molempien rakennusten katolle.

 

Kuulaharjat_kokemuksia_2

 

Projekti valmistui 31.12.2016 ja asukkaat muuttivat taloihin vuoden 2017 alussa. Ensimmäisten joukossa taloon muuttanut Jouni Koistinen aikoo asua talossa perheen rakenteilla olevan omakotitalon valmistumiseen asti. Hän toteaa olleensa paljon poissa, mutta kiireisenä kiinnittäneensä huomiota huoneistokohtaisen ohjauspaneelin selkeyteen ja hyviin käyttöohjeisiin. Asiaa lähemmin pohtiessaan hän arvelee myös vesi- ja viemäriputkien äänien olleen tavallista hiljaisempia. ”Ainakaan en ole niitä huomannut.” Koistinen naurahtaa.

Töihin kiirehtivä Heli Laaksonen kertoo viihtyvänsä taloyhtiössä, mutta kaipaavansa vielä lisää ohjeita Pilaster-järjestelmän mahdollistaman asuntokohtaisen ilmastoinnin säätelystä, jotta asumismukavuus saadaan myös hänen huoneistossaan lämmityksen ja viilennyksen osalta kohdalleen. Laaksonen on hyvin tyypillinen asuntokohtaisen ilmastoinnin käyttäjä. Useimmille asukkaille huoneistokohtainen Pilaster- poistoilmalämpöpumppu ja sen mahdollistama yksilöity ilmastointi merkitsee juuri lämmityksen ja viilennyksen säätelyä. Astmaatikot ja allergikot arvostavat myös suodatetun ilman puhtautta.

Talossa 4 kuukautta asunut Seppo Kalmari sanoo perusteellisen saneerauksen näkyvän asuntojen vuokratasossa, mutta korotuksen olevan lisääntyneen asumismukavuuden arvoinen. Hyvä ilmanvaihto ja kylpyhuoneen lattialämmitys ovat olleet Kalmarille erityisen mieluisia. Hän kertoo kaikkien talon asukkaiden kehuneen myös äänieristystä. ”Kotona saa olla rauhassa. Ei tarvitse kuunnella toisten elämän ääniä.” Lopuksi Kalmari mainitsee asuntoihin asennetut sähköistetyt palovaroittimet, joita hän pitää paloturvallisuuden kannalta tärkeinä. ”Ja, kaikki toimii 100 %:sti.”

 

Kuulaharjat_kokemuksia_3

Raisiolainen Seppo Kalmari viihtyy Pilaster-järjestelmällä saneeratussa Kuulaharjat –taloyhtiössä.

 

Kuulaharjat –taloyhtiön viereisestä leikkipuistosta tavoitettu Paula Wärnström pitää talojen uudistettua julkisivua hyvännäköisenä. Pilaster-hormeihin hän ei ollut kiinnittänyt aiemmin huomiota. ”En varsinkaan ajatellut, että siellä mitkään putket menee!” hän hämmästyy, kun kuulee rakenteen tarkoituksen.

 

Kuulaharjat_kokemuksia_4

 

Ennen saneerausta nämä rakennukset olivat hmmmm…

Erilaiset

Kuulaharjat ennen 1 Kuulaharjat ennen 2