LVI-järjestelmät ovat korvaamattomia globaalille terveydelle – tänään vietetään Maailman LVI-päivää

Kun haluamme pestä kädet tai juoda lasillisen vettä, astelemme lähimmälle vesipisteelle ja väännämme hanan auki. Kuumalla helteellä voimme säätää ilmalämpöpumpulla ilmaa viileämmäksi. Wc-pönttöä vetämällä jätteet huuhtoutuvat hetkessä viemäriverkostoon. Pois silmistä, pois mielestä.

Kuinka vähän tulemmekaan ajatelleeksi sitä, miten paljon tällaiset arkipäiväiset toimet vaativat toimiakseen oikealla tavalla. Mikään näistä itsestäänselvyyksiltä tuntuvista asioista ei olisi mahdollista ilman LVI-alan ammattilaisten asiantuntemusta ja osaamista.

Toimivat LVI-järjestelmät eivät kuitenkaan ole arkipäivää kaikkialla. Monissa kehitysmaissa ei ole lainkaan putkistojärjestelmiä tai ne ovat hyvin yksinkertaisia. Ihmisten terveys kärsii puhtaan veden ja toimivan sanitaation puutteen vuoksi.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan maailmassa on yli 660 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole käytettävissään puhdasta vettä, ja yli 2 miljardilla ihmisellä ei ole käytettävissään kehittynyttä sanitaatiota. Vuosittain kuolee miljoonia ihmisiä likaisesta vedestä johtuvien sairauksien seurauksena.

Tänään vietetään vuosittaista Maailman LVI-päivää (World Plumbing Day). Päivän tarkoituksena on antaa tunnustusta sille, kuinka suuri vaikutus LVI-alalla on yhteiskunnalliseen terveyteen ja viihtyvyyteen.

Tänään on siis paikallaan tiedostaa LVI-alan tarpeellisuus. Puhdas vesi, toimiva sanitaatio ja hygienian edistämä terveys eivät ole itsestäänselvyyksiä. Niitä kohtaan voi osoittaa arvostusta esimerkiksi näillä keinoilla:

  • Tarkastele omaa vedenkulutustasi. Ota tavoitteeksi esimerkiksi viiden minuutin suihkussa käynti. Käyttötottumuksien lisäksi vesihanojen virtaamat voivat vaikuttaa vedenkulutukseen. Voit pienentää virtaamaa asentamalla hanoihin säästösuuttimet ja suihkuun vettä säästävän suihkupään.
  • Wc-istuimen sisälle huomaamattomasti valuva vuoto saattaa kuluttaa vuorokaudessa satoja litroja vettä – turhaan. Tarkista vuotaako wc-pönttösi ja korjauta se tarvittaessa. Voit tarkistaa asian esimerkiksi vessapaperitestillä (Yle Uutiset) tai elintarvikevärillä.
  • Harkitse, voisitko tehdä lahjoituksen hyväntekeväisyystyölle, joka edistää puhtaan veden saatavuutta ja vesihygieniaa.

Lisää aiheesta: World Plumbing Day

lvi-terveys

Kuva: Pixabay.com (CC0)

Julkaistu 11.3.2017