Energiatehokas asuntokanta hillitsee ilmastonmuutosta

 

Ilmastonmuutos vaikuttaa ympäristöön voimakkaasti ja haitallisesti. Myös Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen, jonka tavoitteena on rajoittaa maapallon lämpötilan nousu 1,5 asteeseen.

Tätä blogikirjoitusta inspiroi ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä Earth Hour. Maailman suurinta ilmastotapahtumaa vietetään jälleen tulevana lauantaina 25.3. kello 20.30–21.30. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot tunniksi. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille.

Asumisella ja rakentamisella on merkittävä rooli ilmastotyössä

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan asuminen, liikenne ja ruoka aiheuttavat eniten kasvihuonekaasupäästöjä. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra kertoo, että rakennukset ja rakentaminen vastaavat noin 40 prosentista kaikesta energiankulutuksesta ja päästöistä. Asuntokannalla on siis merkittävä rooli ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Ilmastonmuutosta hillitään vähentämällä päästöjä. Asuntokannan osalta päästöjä voidaan vähentää sekä säästämällä energiaa ja käyttämällä sitä tehokkaammin, että korvaamalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä uusiutuvalla energialla.

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaiset voivat työssään edistää ilmastotyötä merkittävästi. Suomeen rakennetaankin jatkuvasti uusia asuinrakennuksia, jotka ovat energiatehokkaita – hyvä niin. Uudisrakentamisen lisäksi on kuitenkin otettava huomioon myös jo olemassa olevat rakennukset. Korjausrakentamisessa tulee tehdä yhä enemmän panostuksia energiatehokkuuteen, jotta ilmastotavoitteet saavutetaan.

Kuinka sitten tavallinen kerrostalo-asuja voi torjua ilmastonmuutosta? Asumisen osa-alueista lämmitys vaikuttaa eniten ilmastoon. Muita tärkeitä ovat vedenkulutus, asuntosähkö, kiinteistösähkö ja jätteet. Jokainen asukas voi osallistua ilmastotyöhön esimerkiksi käyttämällä energiaa säästeliäästi ja lajittelemalla jätteensä.

Vinkkejä kerrostaloasujan ilmastoteoiksi

  • Jos kerrostalossasi ei ole tehty energiakartoitusta, pyydä isännöitsijää hoitamaan asia. Pienillä kustannuksilla voi saada ohjeita isoihin säästöihin.
  • Osallistu aktiivisesti taloyhtiösi päätöksentekoon ja kannusta esimerkiksi energiatehokkuusluokituksen parannustöihin.
  • Jos taloyhtiössäsi suunnitellaan putkiremonttia, ota keskusteluissa esiin, voisiko samassa yhteydessä tehdä energiaremontin. Mitä jos kiinteistössänne hyödynnettäisiin aurinkoenergiaa tai lämpöpumpputekniikkaa?
  • Käytä energiaa järkevästi. Tarkista voisitko alentaa kotisi lämpötilaa. Tarkkaile myös sähkön- ja vedenkulutustasi ja vähennä sitä mahdollisuuksien mukaan.
  • Jos voit solmia sähkösopimuksesi itse, vaihda sellaiseen sähköön, joka on tuotettu uusiutuvilla luonnonvaroilla.
  • Kun ostat kodinkoneita, kiinnitä huomiota niiden energiamerkintöihin ja laatuun.
  • Lajittele kotitaloutesi jätteet.

Pilaster-järjestelmä vastaa ilmastotavoitteiden asettamiin haasteisiin

Pilaster-järjestelmä sisältää tekniikkaa, joka lisää asumismukavuutta ja samalla parantaa kerrostalokiinteistön energialuokkaa. Energiatehokkuusluokitus voi parantua jopa kahdella luokalla, mikä tarkoittaa jopa yli 50 % säästöä kiinteistön energiankulutuksessa.

Järjestelmään kuuluva poistoilmalämpöpumppu säästää energiaa. Lisäksi järjestelmässä voidaan hyödyntää uusiutuvaa energiaa järkevästi ja kustannustehokkaasti.

Moderni tekniikka mahdollistaa myös sen, että asumisessa säästyy energiaa. Esimerkiksi tuulettamisen tarve vähenee, vettä valutetaan vähemmän ja asukkaat pystyvät seuraamaan käyttöveden kulutustaan ja tarvittaessa vähentämään sitä.

Pilaster-järjestelmä vastaa energiatehokkuudellaan ilmastotavoitteiden asettamiin haasteisiin. Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Julkaistu 23.3.2017